دانشگاه حاجت تپه، یک دانشگاه دولتی با مساحت 6305449 مترمربع است که در سال 1967 در آنکارا تاسیس شد. حاجت تپه، در آغاز یک دانشگاه منحصراً پزشکی و پیراپزشکی بود؛ به­طوری که در سال 1957، یعنی 10 سال قبل از تاسیس رسمی دانشگاه، حاجت تپه تحت عنوان «موسسه­ی بهداشت و پزشکی کودکان» در شهر آنکارا فعالیت داشت. در سال 1961، موسسه­ی بهداشت و پشکی کودکان با رشد و گسترش مواجه شد و به «مرکز علم بهداشت و پزشکی» تغییر نام داد. 2 سال بعد و با تاثیرگذاری قابل توجه این مرکز در سطح ترکیه، نام آن به «دانشسرای پزشکی و علم بهداشت» تغییر یافت و در نهایت در سال 1967 به دانشگاه حاجت تپه تبدیل شد.

مرکز اصلی این دانشگاه در آنکارا، در میدانی است که به دلیل شهرت فراوان حاجت تپه در پزشکی، به میدان سلامت (صحت) معروف شده است. از این دانشگاه، شخصیت­های علمی و سیاسی برجسته­ای فارغ­ التحصیل شده­اند که از آن میان می­توان به پروفسور جانان داغ­دورین (Canan Dağdeviren)، استاد جهانی و چهره­ب برجسته در علم فیزیک و تکین بینگول (Tekin Bingöl)، رئیس مجلس سابق ترکیه اشاره کرد.

دانشگاه حاجت تپه، دارای دو شعبه­ ی اصلی در آنکارا می­باشد. شعبه­ ی اول که قدیمی­ترین بخش این دانشگاه نیز به­ شمار می­رود در میدان صحت آنکارا و شعبه­ی دوم نیز در بخش بَی تپه واقع در مرکز شهر آنکار می­باشد.

ویدیو معرفی

حاجت تپه در میان دانشگاه­ های دولتی و عمومی ترکیه، در رتبه ­ی «نخست» قرار دارد. همچنین، دانشگاه حاجت تپه به عنوان 179مین دانشگاه برتر جهان در میان دانشگاه­های پزشکی قرار دارد. در سال 2019، حاجت تپه به عنوان برترین دانشگاه پزشکی جهان از سوی مرکز آمارسنجی علمی آمریکا، شناخته شد.  دانشگاه حاجت تپه در رتبه ­بندی تایمز، جزء 251 دانشگاه برتر جهان قرار گرفته است. در رتبه­بندی­های دیگر، رتبه­ی دانشگاه حاجت تپه در سال 2021 به شرح زیر است:

  • رتبه در ARWU معادل: 601
  • رتبه در CWTS معادل: 451
  • رتبه در QS معادل: 801
  • رتبه در RUR معادل: 391
  • رتبه در USNWR معادل: 532

دانشگاه حاجت تپه، دارای 14 دانشکده و 13 موسسه­ ی پژوهشی، 4 دپارتمان،  و 2 آموزشگاه است. دانشکده ­های دانشگاه حاجت تپه در آنکارا عبارتند از:

  • دانشکده دندانپزشکی
  • دانشکده پزشکی
  • دانشکده داروسازی
  • دانشکده فیزیوتراپی و توانبخشی
  • دانشکده ارتباطات
  • دانشکده اقتصاد و علوم اداری
  • دانشکده آموزش
  • دانشکده فنی-مهندسی
  • دانشکده هنرهای زیبا
  • دانشکده علوم سلامت
  • دانشکده حقوق
  • دانشکده ادبیات
  • دانشکده علوم پایه

دانشگاه حاجت تپه، علاوه ­بر آنکارا، یک شعبه ­ی ویژه دانشکده دندانپزشکی در شهر قَسطَمونیه (شهر Kastamonu در شمال ترکیه و جنوب دریای سیاه) دارد.

همچنین، دانشگاه حاجت تپه، 4 دپارتمان به نام­های دپارتمان علوم تربیتی، دپارتمان آموزش زبان­های خارجی، دپارتمان آموزش­های مقدماتی و دپارتمان علوم پایه و ریاضیات پیش­دانشگاهی دارد.

دانشگاه حاجت تپه، 2 آموزشگاه به­نام­های آموزشگاه زبان­های خارجی و آموزشگاه علوم ورزشی دارد. در آموزشگاه زبان­های خارجی، 3 زبان انگلیسی، آلمانی و فرانسوی تدریس می­شود. آموزشگاه علوم ورزشی نیز نوعی آموزشگاه علمی-کاربردی است که هر ساله طبق اطلاعیه­ای که از سوی دانشگاه صادر می­شود، دوره­های مختلف و با ارائه­ی گواهی معتبر برگزار می­شود.

نام و حوزه­ی فعالیت 13 موسسه­ی دانشگاه حاجت تپه نیز عبارتست از: موسسه­ی پژوهشی آتاتورک (حوزه­ی تاریخ ترکیه)، موسسه­ی پژوهشی سلامت کودکان، موسسه­ی پژوهشی جمعیت­شناسی، موسسه­ی پژوهشی علوم محض و کاربردی، موسسه­­ی پژوهشی علوم اجتماعی، موسسه­ی پژوهش­های سلامت و بهداشت، موسسه­­ی پژوهشی هنرهای زیبا، موسسه­­ی پژوهشی سلامت عمومی، موسسه­­ی پژوهشی علوم و فناوری­های عصب­شناسی (نورولوژی)، موسسه­ی مطالعات سرطان، موسسه­ی پژوهش­های علوم و انرژی هسته­ای، موسسه­ی پژوهشی زبان، ادبیات و فرهنگ ترکی و موسسه­ی پژوهشی محیط زیست و توسعه­­ی پایدار.

تعداد دانشجویان این دانشگاه در سال 2021 در مقطع کاردانی 5484 نفر، کارشناسی 37004 نفر، در مقطع کارشناسی ارشد 5960 و در مقطع دکتری نیز 4292 نفر می­باشد.

دانشگاه حاجت تپه، بیش از 1000 نفر عضو هیئت علمی آموزشی و 1581 نفر عضو هیئت علمی پژوهشی دارد. تعداد اعضای هیئت علمی ویژه در دانشکده­های پزشکی این دانشگاه نیز 559 نفر است. 58 نفز نیز عضو هیئت علمی مدعو دانشگاه حاجت تپه هستند که اصالتی آمریکای و اروپایی دارند.

رشته های دانشگاه حاجت تپه

دانشگاه حاجت تپه تعداد بسیاری دانشکده دارد که در هر یک از آنها علوم خاصی تدریس می‌شود. برجسته‌ترین رشته‌های این دانشگاه شامل رشته پزشکی و دندان پزشکی است که با امکانات بسیار عالی تدریس می‌شود و هر ساله نیز داوطلبان زیادی را به خود جذب می‌کند‌. با اینحال رشته‌های دیگری نیز در این دانشگاه وجود دارند که شرایط دریافت بورسیه و پذیرش برای هر یک از انها متفاوت است. این رشته‌ها شهریه‌های مختلفی نیز دارند و معتبرترین راه ورود به انها ازمون یوس و سات است:

  • رشته داروسازی
  • رشته اقتصاد
  • رشته زبان و ادبیات انگلیسی
  • رشته فیزیوتراپی
  • رشته پرستاری
  • علوم ارتباطات
  • حقوق
  • علوم بهداشت
  • علوم ورزش
  • رشته‌های مهندسی
  • و ..‌

شهریه­ها در دانشگاه حاجت تپه، بسته به رشته و مقطع متفاوت است. همچنین، برای برخی از دانشجویان خارجی که در مصاحبه علمی موفق به کسب نمره­ی بالا شوند، تخفیفات شهرهیه در نظر گرفته می­شود. در سال 2021، پایین­ترین شهریه­ی سالانه برای رشته­ی تربیت بدنی، 6هزار لیر و بالاترین شهریه نیز برای رشته­های دانشکده­ی پزشکی، 50هزار لیر اعلام شده است.

فهرست شهریه­های اعلام شده در وبسایت رسمی دانشگاه حاجت تپه به تفکیک دانشکده در مقطع کارشناسی در سال 2021:

دانشکده زبان تدریس شهریه­ی سالانه به لیر
پزشکی انگلیسی و ترکی 60000
دندانپزشکی انگلیسی و ترکی 19000
داروسازی انگلیسی و ترکی 19000
فنی-مهندسی انگلیسی و ترکی 10000
هنرهای زیبا انگلیسی و ترکی 13000
حقوق انگلیسی 8000
اقتصاد انگلیسی و ترکی 8000
حقوق انگلیسی 75000
بهداشت انگلیسی 70000
فیزیوتراپی انگلیسی 70000
ادبیات انگلیسی و ترکی 70000
آموزش­های فنی-حرفه­ای انگلیسی و ترکی 6000
تربیت بدنی انگلیسی و ترکی 6000

تحصیل در دانشگاه حاجت تپه برای دانشجویان خارجی، مستلزم آشنایی کامل دانشجویان به زبان ترکی یا انگلیسی است. هر ساله، دانشگاه برنامه­ ها و رشته ­هایی که دانشجوی خارجی می­پذیرد را اعلام می­کند و پس از بررسی مدارک متقاضیان، دعوت به مصاحبه­ی علمی می­شوند. از آنجا که دانشگاه حاجت تپه از اعتبار علمی بالایی در ترکیه و جهان برخوردار است، متقاضیان باید از توانمندی­های علمی و زبانی خاصی به­ویژه برای ادامه­ی تحصیل در مقطع تحصیلات تکمیلی داشته باشند.

تحصیل پزشکی در دانشگاه حاجت تپه به صورت پزشکی عمومی MD یا MBBS و پزشکی MD/PHD است. پزشکی عمومی 6 ساله است که سه سال اول مربوط به دروس پایه، دو سال بعد مربوط به دورهای پزشکی و بالینی  و سال آخر هم برای دوره انترنی است. بعد از این 6 سال مدرک MD به فارغ التحصیل اعطا می‌گردد.

دانشجویان پزشکی در دوره انترنی زیر نظر پزشکان اساتید طبابت می‌کنند و بعد از تحصیل هم مدرک بین المللی در رشته پزشکی به آن‌ها داده می‌شود و می‌توانند در تمام کشورهای دنیا به کار مشغول شوند.
دوره‌های فارغ التحصیلی رشته‌های دندانپزشکی و داروسازی در دانشگاه حاجت تپه 5 سال است که با بهترین امکانات و تجهیزات پزشکی سپری می‌شود.
زبان تدریس در رشته‌های پزشکی دانشگاه حاجت تپه، ترکی و انگلیسی است. مهارت و قبولی در امتحان زبان انگلیسی ضروری است.

مهم‌ترین امر برای دانشجویان نحوه پذیرش در دانشگاه است. چه برای دانشجویان داخلی و چه دانشجویان خارجی!
پذیرش در این دانشگاه از طریق پذیرش در آزمون SAT و با نمره بالای 1200 انجام می‌شود البته برای تعداد محدودی از دانش آموزانی که معدل دیپلم و پیش دانشگاهی بالای 18 داشته باشند بدون آزمون پذیرفته می‌شوند. این دانشگاه آزمون YOS را قبول ندارد و زیر نظر موسسه Collegeboard امریکا ارزشیابی و رتبه بندی می شود.

برای امتحان SAT نیازی نیست که حتماً داوطلب در کشور ترکیه شرکت کند و می‌تواند در هر جای جهان که این آزمون برگزار می شود امتحان بدهد. این آزمون در طول سال 6 بار برگزار می شود. مشاوران موسسه در خصوص نحوه آمادگی و همچنین شرکت در این آزمون در کنار شما خواهند بود.

توجه داشته باشید قبولی در آزمون SAT بر داشتن معدل دیپلم و پیش دانشگاهی بالای 18 اولویت دارد و سوابق تحصیلی در مرحله بعد قرار دارد.

خوابگاه دانشجویی: دانشگاه حاجت تپه، بیش از 20 خوابگاه دانشجویی در شهر آنکارا دارد که ظرفیت آن، بالغ بر 10هزار دانشجو است. امکانات این خوابگاه شامل اتاق­های 1 تا 4 نفره، سرویس بهداشتی، اینترنت، سالن ورزشی و کتابخانه است.

مرکز مشاوره و روانشناسی: دانشکاه حاجت تپه، 10 مرکز مشاوره و روانشاسی تخصصی دارد که برای دانشجویان، کارکنان و سایر عموم خدمات ارائه می­دهد.

بیمارستان و درمانگاه: دانشگاه حاجت تپه مجهز به 2 بیمارستان فوق­پیشرفته و 5 درمانگاه است که خدمات عمومی، تخصصی و فوق تخصصی را به مراجعان ارائه می­کند.

سالن­های ورزش: تعداد 20 سالن ورزشی مجهز نیز در دانشگاه حاجت تپه وجود دارند که در آن انواع ورزش­های انفرادی و گروهی برای دانشجویان ارائه می­شود. همچنین این دانشگاه، 6 تیم ورزشی دارد که در سطوح مختلف استانی به­صورت حرفه­ای فعالیت دارند.

کتابخانه و آزمایشگاه: دانشگاه حاجت تپه، تعداد 466 کتابخانه و آزمایشگاه فعال دارد. همچنین، 150 تشکل و انجمن دانشجویی نیز در دانشگاه حاجت تپه وجود دارد که برای اهداف علمی و گردشگری ایجاد شده­اند و به­وسیله­ی خود دانشجویان و خودگردان اداره می­شوند.

پردیس بی تپه: پردیس بی تپه یک جنگل مصنوعی دارد که محل مناسبی برای فعالیت‌های ورزشی چون پیاده‌روی، دوچرخه سواری و دیگر کارهای تفریحی است.