در این مقاله می‌خواهیم به بررسی پردرآمدترین رشته‌های تحصیلی در ترکیه بپردازیم اما قبل از آن لازم می‌دانیم کمی درباره جهان صحبت کنیم و وضعیت را مورد بررسی قرار دهیم.معمولاً پردرآمدترین رشته‌های دانشگاهی در کشورهای مختلف دنیا بنا به اهمیت و برد کاری‌شان در کشور متفاوت است.

بطور مطمئن در ایران شاغلین رشته‌های پزشکی بخصوص متخصصین این رشته درآمد خوبی دارند و معمولا رشته‌های پزشکی را جزء بهترین و پردرآمدترین رشته‌ها در ایران می‌دانند به همین منظور هم سالیانه تعداد متقاضیان این رشته‌ها بیش از بقیه است. ولی در کشورهای دیگر چون امریکا اینطور نیست و مهندسین مربوط به نفت و یا پتروشیمی پول بیشتری نصیب آنها می‌شود.

[lwptoc]

در کشور امریکا رشته‌های پزشکی و زیر گروه‌های آن در رده‌های میانی درآمدی جامعه قرار دارند. همچنین رشته‌های دانشگاهی مهندسی نفت و گاز در صدر هستند هرچند که بالاترین درصد بیکاری حدود 7 % را دارند. افرادی که در این رشته کار می‌کنند باید توانایی تخصصی خوبی در استخراج و فرآیندهای آن داشته باشند و برای این رشته، دورۀ چهارسالۀ لیسانس کفایت می‌کند.

پیش بینی می‌شود که با اهمیتی که انرژی در صنعت و زندگی مردم در آینده دارد بیکاری این قشر از مهندسین کمتر شود. در امریکا درآمد سالیانه مهندسین نفت در حدود 119،000 دلار در سال است که بالاترین درآمد نسبت به رشته‌های دانشگاهی دیگر به حساب می‌آید. رشته های تحصیلی آمار، بیوشیمی و زیست شناسی مولکولی به ترتیب با حدود در آمدی 99،400 دلار ، 98،500 دلار و 95،300 دلار در سال بعد از رشته تحصیلی مهندسی نفت جای دارند و از درصد بیکاری حدود 2.3 %  برخوردارند. رشته‌های پزشکی و سلامت در آمریکا درآمدی در حدود 95،000 دلار در سال را دارند و رشته‌های تحصیلی ریاضیات کاربردی، زمین شناسی، مهندسی هسته‌ای، مهندسی کامپیوتر، علوم مالی، اقتصاد و مهندسی شیمی در ردیف‌های بعدی قرار دارند و  درآمدی حدود 94،500 دلار تا 88،000 دلار را در سال را دارند.

حتما بخوانید:

وضعیت تحصیل در ایران

البته در ایران  فارغ التحصیلان رشته‌های مهندسی و علوم پایه کمترین درآمد را دارند و درصد بیکاری آنها هم زیاد است و فارغ التحصیلان رشته‌های علوم انسانی در رشته‌های حقوق و حسابداری در آمد به نسبت بالاتری دارند. فارغ التحصیلان رشته‌های پزشکی  و زیر گروه آنها، در ایران در آمد بالاتر و تضمین اشتغال خوبی دارند که با توجه به تعهدات خدمتی این رشته‌های تحصیلی از طرف وزارت بهداشت، درصد بیکاری خیلی کمی برای آنها وجود دارد و به راحتی هم می‌توانند با تأسیس یک مطب درآمد بیشتری نصیب خود بکنند چون در مملکت ما هنوز ظرفیت نیروهای ارائه دهنده خدمات بهداشت و سلامت متناسب با نیاز کشور نیست.

در کل اختلاف درآمدی رشته‌های تحصیلی در کشور ما به نسبت امریکا خیلی زیاد است. چه بسا این مشکل تا حد زیادی به رشد نامتوازن رشته‌های دانشگاهی و روش‌های آموزشی برمی‌گردد. در ضمن به بسترهای اشتغال هم بستگی دارد که با سیاست گذاری‌های مهم بخش‌های اجتماعی، اقتصادی و صنعتی مملکت ارتباط تنگاتنگ دارد. طبق گزارش تحقیقی دانشگاه آکسفورد و دانشگاه هاروارد، 5 رشتۀ پولساز در اروپا و امریکا، رشته های علوم مهندسی،فناوری و اطلاعات( IT)، پرستاری، وکالت و مدیریت بازرگانی MBA است که می‌توانند حداقل درآمد 70،000 دلار در سال  را داشته باشند.

بررسی درآمدی رشته‌های دانشگاهی در کشور ترکیه

پردرآمدترین رشته‌های تحصیلی در ترکیه دانشگاه استانبولحال باید ببینیم پردرآمدترین رشته‌های تحصیلی در ترکیه کدام‌ها هستند؟ طبق بررسی‌های انجام شده از وضعیت درآمدی رشته‌های تحصیلی در بارار کار کشور ترکیه، درآمد مهندسین نرم افزار و برنامه نویس حدود 7،500 دلار در ماه است در صورتیکه در ایران درآمد ماهیانه برنامه نویس حداکثر پنج میلیون تومان است، به عبارتی درآمد ماهیانۀ یک برنامه نویس در ترکیه 1.5 برابر درآمد سالیانه یک برنامه نویس در ایران است. پس در واقع یکی از پردرآمدترین رشته‌های تحصیلی در ترکیه حساب می‌شود.

رشته‌های پزشکی در ترکیه (عمومی و جراحی) و دندان پزشکی در ترکیه (ارتودونسی)، روانپزشکی با درآمدی بین 25،000 دلار تا 15،000 دلار ماهیانه در رتبه‌های اولیه در کشور ترکیه قرار دارند. رشته های مهندسی نفت، حقوق، حسابداری و مالی، فیزیک، مهندسی هوا فضا، مهندسی هسته‌ای، ریاضی، اداری و منابع انسانی، چشم پزشکی، روابط عمومی، کامپیوتر و برنامه نویسی، مهندسی برق، مهندسی مکانیک و مهندسی پزشکی هم در ردیف‌های درآمدی بعدی هستند که حدود درآمدی بین 14،000 تا 7،500 دلار را در ماه به خود اختصاص می‌دهند.

پردرآمدترین رشته‌های تحصیلی در ترکیههر چند که درآمد شاغلین دانشگاهی با توجه به هزینۀ زندگی در کشور ترکیه متناسب و خیلی بهتر از ایران است ولی ترتیب کاربرد رشته‌های تحصیلی در بازار کار تا حد زیادی مانند ایران است. در صورتیکه در اروپا و امریکا، کمی متفاوت است. به عنوان نمونه، یک پزشک جراح در  کشور ترکیه بیشترین درآمد را دارد همین‌طور در ایران هم همین شرایط وجود دارد ولی اختلاف درآمدی رشته‌های دانشگاهی در بازار کار ترکیه مانند ایران نیست و از یک روند منطقی تبعیت می‌کند.

در همه کشورهای دنیا، نیاز بهداشت و سلامت مردم در اهمیت سیاست گذاری‌های مسئولین است مع الوصف رشته‌های تحصیلی پزشکی و زیر گروه‌های آن از نظر اشتغال و سطح درآمدی در موقعیت‌های بهتری نسبت به رشته های دیگر دانشگاهی است.

پردرآمدترین رشته‌های تحصیلی در ترکیهسازمان آموزش عالی ترکیه در جهت استاندارد سازی دانشگاه‌ها و موسسه‌های عالی ترکیه مطابق با قوانین اروپا و امریکا تلاش زیادی را به عمل می‌آورد و سعی می‌کند رشته‌های تحصیلی برای جامعه کارآمد باشد و جزو پردرآمدترین رشته‌های تحصیلی در ترکیه باشد و صرفاً یک مدرک تحصیلی نباشد. دانشجویان کشورهای دیگر هم با توجه به کیفیت علمی و کاربردی دانشگاه‌های ترکیه، این کشور را برای تحصیل انتخاب می‌کنند بطوری که دانشجویان در حین تحصیل و بعد از فارغ التحصیلی آمادگی خوبی برای بازار کار دارند. هرچند که دولت ترکیه پشتیبان مالی خوبی هم برای دانشگاه‌ها است و امکانات مناسبی را برای دانشجویان فراهم می‌کند.

در کشور ما ایران، دانشگاه اعم از دولتی و غیر دولتی زیاد هست و رشته‌های تحصیلی فراوانی در این دانشگاه‌ها تدریس می‌شود ولی بیشتر فارغ التحصیل‌های این دانشگاه‌ها به علت عدم کیفیت اموزشی و کاربردی نبودن آنها، آمادگی کافی برای حضور در بازار کار را ندارند و شاید مشوق شخصی هر دانشجویی در زمان تحصیل و بعد از آن بتواند راه‌گشای او برای ورود به شغل مورد علاقه‌اش باشد و موفقیتی نصیب وی کند.

در پایان، همانطوری که در بالا بیان شد کشور ترکیه در جهت ارتقاء سطح آموزشی و کاربردی بودن رشته‌های تحصیلی در بازار کار تلاش زیادی می‌کند و از موقعیت آموزشی کشورهای پیشرفته علمی چون اروپا و امریکا، الگو می‌گیرد و این کار رمز موفقیت علمی، صنعتی و اقتصادی ترکیه است. در این مقاله پردرآمدترین رشته‌های تحصیلی در ترکیه را برایتان نام برده و شرح دادیم تا بتوانید برای تحصیل خود در آنجا بهترین گزینه را انتخاب کنید.

4.8/5 - (60 امتیاز)